fredag den 9. maj 2014

IT sikkerhed - nogle gode råd!

IT sikkerhed - nogle gode råd!

De fleste af os bruger jo computere, men desværre er der altid nogen, der vil prøve at snyde og bedrage én, for at tjene penge. Samtidig er der en del, der faktisk ikke er klar over at deres computers harddisk en dag sansynligvis vil gå i stykker, og uden backup har man intet tilbage, hverken gemte dokumenter, billeder af børn, ferie osv. Derfor har jeg lavet denne lille blog, for at hjælpe så godt jeg kan!

Sikkerhed omkring færden på internet

Som en god tommelfingerregel, så kan det siges at hvis det lyder for godt til at være sandt, så ER det for godt til at være sandt! Et eksempel herpå er f.eks. nogle af reklamerne på Facebook, hvor der reklameres for gratis gavekort til Netto på 200 kr. Hvis man klikker sig hele vejen igennem en af disse, så udleverer man sine personlige data og emailadresse, hvorefter det eneste man får er en masse spam. Det samme gør sig tit gældende for lignende "konkurrencer", hvor man kan være med i en lodtrækning om at få lov til at teste et produkt og efterfølgende beholde det. Der er uden tvivl nogen der vinder disse ting, men alle andre er tabere, hvis man læser det der står med småt, så tillader man at op mod 50 firmaer får adgang til ens data, og må derefter både ringe, skrive og irritere en på mange andre måder! Det værste ved sådanne ting er at ens mailboks derfor kan ende med at modtage op mod 100 mails om dagen, og desværre virker "Afmeld" funktionen i disse mails ikke altid, hvorfor det kan ende med at man er nødt til at skifte sin mailadresse i værste fald, da man simpelthen drukner i spammails.

En anden ting man skal være meget påpasselig med, er at sige ja tak til tilbud, der igen lyder for godt til at være sande. Der kører tit reklamer på Facebook for hvad der i princippet er helt legitime firmaer, som tilbyder varer der har en betydeligt højere værdi end hvad man skal betale (i skrivende stund tilbyder et firma McDonalds for 149 kr mod en betaling på 49 kr). Mange tager imod tilbuddet, men læser desværre ikke det med småt, og dette unavngivne firma har så en abonnementsordning, der står på side 5 i betingelserne - de har et kvartalsabonnement på 1489 kroner, hvilket de færreste opdager, før pengene er trukket, og man har desværre accepteret det, hvorved det er meget svært at gøre noget for at få pengene igen :(

Så længe man bevæger sig rundt på almindelige, danske hjemmesider er der sjældent ting man skal passe på med at klikke på og downloade, men så snart man bevæger sig ind på sider hvor der igen tilbydes "gratis" ting der plejer at koste penge, så skal man hurtigst muligt lukke siden og komme videre, med mindre man er 100% sikker på hvad man laver! Tit skal man hente et specielt program, som gør at man så kan få lov at hente det, man sidder og kigger på, men desværre er disse programmer tit bare en bagdør ind i din computer, som gør at de kriminelle kan se alt hvad du laver på computeren, kopiere dine filer, se alt hvad du taster (inklusiv passwords til homebanking osv). Der er også nogle der ganske enkelt låser din computer, og forlanger en løsesum for at låse den op igen! Skulle du ende der, så betal ikke de kriminelle, men sluk for ALT IT udstyr (inkl bredbånd), og brug hellere pengene på en IT kyndig person, der kan redde hvad der kan, og sørge for at man ikke kommer i samme situation igen.

E-mails - hvad må man klikke på, og hvad må man ikke

E-mails er desværre tit den måde, mange af svindlerne bruger, for at få virus og spyware lagt ind på din computer. Generelt skal man altid være på vagt, hvis man modtager mails fra ens venner, hvor sproget slet ikke lyder som noget de vil skrive, og der samtidigt er vedhæftede filer - så er der med stor sandsynlighed tale om fusk! Desuden vil der ofte forekomme falske mails fra f.eks. Skat, når det er ved at være tid til at modtage årsopgørelsen, der "fisker" de kriminelle tit, i håbet om at nogen klikker på deres links og siger "Ja tak" til hvad der så måtte poppe op.

Antivirus

Uanset hvilken computer eller styresystem du benytter, så bør du altid benytte noget beskyttelse. Jeg anbefaler Microsoft Security Essentials til Windows Vista og 7, i Windows 8 er den indbygget som standard, hvis ikke der er installeret noget andet på computeren. Til Mac OS X kan man f.eks. bruge Avast (http://www.avast.com/da-dk/free-antivirus-mac).

Det er dog vigtigt at pointere at uanset hvad man har af sikkerhed på sin computer, så er der intet der kan gardere mod hvad brugeren selv gør af handlinger, så derfor bør man altid tænke sig om, inden man klikker løs på hjemmesider og vedhæftninger i mails - og læs altid hvad der står, inden man trykker Ja eller Nej, når et program spørger om noget!

Brug nettet til at tjekke op på firmaer, inden handel

Der findes mange måder at kontrollere på hvilke firmaer, man har tænkt sig at handle med. En meget hurtig, og simpel måde at se dem efter i sømmene, er at gå ind på www.trustpilot.dk og taste firmaets hjemmeside-adresse ind. Så kommer der en side frem, hvor kunder har anmeldt firmaet, og man kan relativt hurtigt danne sig et overblik over om det er et reelt foretagende.
En anden metode, der dog kræver lidt mere arbejde, er at søge på firmaets navn på www.google.dk (eller hvilken søgemaskine du foretrækker), der vil næsten uanset hvad være både gode og dårlige ting at finde om næsten alle firmaer, men med lidt fodarbejde kan man næsten altid finde ud af om det er et sted, man vil bruge sine penge.

Desuden er det alfa og omega, at man ALTID betaler med sit Dankort / VisaDankort, da man kan få pengene tilbage via sin bank, hvis varen ikke dukker op, eller man løber ind i andre problemer med sin handel. Dette er IKKE muligt, hvis man har forudbetalt for ordren med en almindelig bankoverførsel!

Backup

Mange mennesker ved faktisk ikke hvad backup er for noget. Der findes et ordsprog, der opstod helt tilbage da computere blev opfundet, som hedder "Rigtige mænd tager ikke backup - men de græder meget!". Uden backup har man et seriøst problem, hvis ens harddisk går i stykker, så er alt hvad man har lagt på den med stor sandsynlighed tabt. Prøv at tænke over hvad du har liggende på din computer lige nu, som du ville være ked af at miste. Der er med stor sandsynlighed alle dine digitale fotos, dine dokumenter, emails og mange andre ting, som du ville være ked af at miste. Derfor bør du altid tage backup!

En simpel måde at gøre det på er ved at have en USB nøgle, som man kopierer ting over på med regelmæssige mellemrum, alternativt en USB harddisk, hvis du har mange data. Dog bør disse sikkerhedskopier aldrig opbevares i samme hus, som din computer, da de jo også forsvinder hvis huset brænder, eller en tyv render med det hele! Tag det derfor med på arbejde og gem det i en skuffe der, eller lav en aftale med naboen om at I opbevarer hinandens sikkerhedskopier.

En anden metode til at lave kopier af det mest elementære, er at benytte services som f.eks. DropBox. Det er et lille program du installerer på din computer (det kan hentes her: https://db.tt/qBD5Tbls), og efter endt installation, vælger du en mappe som herefter altid vil være synkroniseret mod deres servere. Det er gratis, og meget smart - du kan endda tilgå de filer som ligger i mappen via en anden computer fra deres hjemmeside! Der er dog altid et par små torne på roser, du får som en start kun 5 GB plads at gøre med, hvilket sjældent vil være nok, hvis du har mange fotos, og husk på at hvis du sletter noget i mappen, så er det jo også slettet i kopien på deres servere (det kan dog findes frem i op til 30 dage efter sletning via deres hjemmeside). Der findes alternativer til DropBox, som f.eks. OneDrive (www.onedrive.com) og Google Drive (drive.google.com), men jeg finder DropBox nemmest at bruge.

Hvis du sidder med nogle spørgsmål omkring sikkerhed på nettet eller forslag til at forbedre denne side, så tøv endelig ikke med at skrive, jeg svarer alle så hurtigt som muligt!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar